Rabu, 07 November 2012

Resep Masakan Bawal Putih Tim


Bawal Putih Tim
Resep Masakan Bawal Putih Tim. Ikan Bawal (bahasa Inggeris: Silver Pomfret), Pampus argenteus, sering kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau meja utama. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam.


Bawal putih juga dikenali dengan panggilan bawal cermin, kilat, dueh putih atau dueh bujang. Ia juga dipanggil Silver Pomfret. Bawal cermin berbentuk seperti rombus dan sedikit cembung. Bawal cermin dewasa kelihatan lebih lebar dan cembung. Mata terletak di bahagian kepala yang kelihatan seakan bersambung terus dengan badan.

Ingin masakan seafood yang nikmat? Mungkin Bawal Putih Tim ini bisa mengobati rasa cinta anda terhadap masakan Seafood. Cara memasaka Bawal Putih Tim ini cukup mudah, Ikan bawal putih di kukus dan kemudian disiram dengan saus istimewa. Ingin mencoba memasak Bawal Putih Tim ini?

Bahan:
  • 4 ekor bawal putih bersihkan 

Bumbu perendam:
  • 2 cm jahe iris halus
  • 2 siung bawang putih iris juga
  • 1 sendok makan kecap ikan
Saus:
  • 2 sendok makan minyak sayur/goreng/zaitun
  • 2 siung bawang putih cincang
  • 1 cm jahe cincang
  • 250 ml kaldu/air
  • 1/2 sendok makan kecap ikan
  • 1 sendok teh tepung maizena larutkan
  • 1/2 sendok teh minyak wijen
  • 2 batang daun bawang iris +/- 2 cm
  • 6 pcsjamur hioko/shitake fresh iris memanjang
Cara membuat:
  • 1. Tim ikan: Bersihkan ikan belah badannya.
  • 2. Lumuri ikan dengan campuran bumbu perendam, masukkan bumbu kedalam badan ikan supaya meresap.
  • 3. Diamkan selama minimal 30 menit, lebih lama lebih baik.
  • 4. Lalu kukus ikan dengan meletakkan di piring tahan panas.
  • 5. Kukus selama kurang lebih 20 menit atau hingga matang.
  • 6. Saus: Panaskan minyak, tumis bawang putih cincang dan jahe hingga harum.
  • 7. Masukkan jamur shitake, tumis hingga layu.
  • B. Masukkan kaldu/air dan kecap asin beri gula sedikit.
  • 9. Setelah mendidih masukkan larutan maizena diaduk hingga mengental.
  • 10. Masukkan minyak wijen aduk.
  • l1. Masukkan daun bawang.
Saran penyajian:
Taruh ikan diatas pinggan lalu siram dengan kuah, dimakan selagi hangat.
Bagaimana masakan Bawal Putih Tim ini? 

jual bawal putih,resep masakan sederhana,resep masakan jawa,resep masakan ayam,resep masakan ikan,resep masakan praktis,resep kue,resep masakan sunda,gambar bawal putih,budidaya bawal putih,kakap putih,bawal hitam,sejarah ikan bawal,ikan bawal laut,harga ikan bawal putih,morfologi ikan bawal putih,klasifikasi bawal putih

Tidak ada komentar:

Posting Komentar